Roltrap Probleem | OV Oplossing

Over deze Case

Cellular Design

UX Design

Dit project was een fictief schoolproject voor jaar twee van mijn opleiding Communicatie en Multimedia Design voor het vak User Experience Design. Tijdens dit project kwamen we voor de eerste keer in aanraking met User Experience. Dit vak werd gedaan in groepjes van twee. We mochten zelf een onderwerp uitzoeken, zolang dit maar een maatschappelijk probleem was. Wij kozen voor het roltrappen probleem, het probleem waarbij mensen niet netjes rechts op de roltrap staan op stations wanneer dit eigenlijk sociaal gewenst gedrag is.

De Briefing

Kies een maatschappelijk probleem wat je met User Experience zou kunnen oplossen. Ga vervolgens onderzoek doen. Kijk naar de doelgroep, de situatie waarin dit probleem voorkomt en hoe vaak het probleem zich voordoet. Uiteindelijk lever je het volgende op:

- Een onderzoeksverslag waarin je de belangrijkste conclusies bespreekt

- De gebruikte onderzoeksmethoden

- Een Customer Journey Map

- Persona’s

- Een video waarin je het probleem en de oplossing laat zien

Over het Proces

Mijn partner en ik kwamen er al vrij snel achter dat we dit probleem wilde aanpakken. We gingen naar allerlei eerdere ideeën kijken zoals groene en rode pijlen op de roltrap, werken met licht etc. Maar we kwamen na een aantal weken eigenlijk tot de realisatie dat de doelgroep die wij wilde veranderen te koppig, te onoplettend of te onverschillig was, en daarbovenop was de doelgroep te groot. Hierdoor kwamen wij op het idee om in plaats van te focussen op de roltrap-terrorist te focussen op mensen die baat hadden bij het snel overstappen. Hierdoor hebben we een concept aanpassing geadviseerd in de 9292ov app, destijds de meest populaire OV app, waarbij de doelgroep al op de instaphalte kan zien hoe dicht ze bij de roltrap of trap zitten zodra ze op hun overstapstation aankomen. Uiteindelijk moesten we het resultaat uitwerken in een soort promotie filmpje. Deze kun je hieronder bekijken. De documentatie is ook beschikbaar voor inzage. Hoewel wij niets meer met dit project gedaan hebben sinds het afronden van het vak is het wel leuk te vermelden dat de NS op het moment van schrijven daadwerkelijk aan het experimenteren is met een soortgelijke feature.

Proces

Zie meer:

Nike Team | Een online tool om voetbal outfits samen te stellen.

Choklet | Een Chocolade gethematiseerde kook app.